Zeg niet 'het kan het niet', totdat je alles hebt gegeven om ervoor te zorgen dat het wel kan.

zaterdag 20 juli 2013

Twee partijen...


Twee partijen voor communicatie, het lijkt wel voetbal! Zonder tegenstander heeft voetbal geen zin, dat andere team is ook nodig. Zonder tegenstander geen verdediging, zonder tegenstander geen keeper en dus ook weinig uitdaging om te scoren. Is het spel dan nog wel leuk? Nu ben ik zelf geen voetballer... Dus mijn antwoord is niet grondig onderbouwd maar ik denk dat het met tegenstander toch een stuk leuker is! Het geeft uitdaging, het zorgt voor onverwacht mooie momenten en voor rake trappen tegen de bal in de richting van het doel. En soms... Is het raak! Goal!!! Iedereen juicht en er gaat een golf van vreugde door het stadion. Wat een energie geeft 
dat! 




Energie die ik ook krijg van een bericht dat goed overkomt, communicatie die 'loopt' en mensen die elkaar begrijpen. Gewoon begrijpen, weten wat de ander bedoelt soms zelfs zonder woorden. Helaas zijn er ook veel kinderen die zonder (gesproken) woorden aan hun omgeving duidelijk moeten maken wat ze willen, vinden of voelen. Het maken van goals en scoren is dan een stuk minder eenvoudig. Gelukkig zijn er veel manieren om ook in deze situaties te scoren. Doordat de ene partij een duwtje in de rug krijgt doormiddel van therapie of een hulpmiddel en de tegenpartij past het speeltempo aan zodat ze beter op elkaar zijn afgestemd en samen kunnen spelen in een gelijkwaardig spel. Het is prachtig om bij te mogen dragen aan deze verbeteringen in de spelsituatie door een 'duwtje' te geven of juist de 'rem' te zijn. En dan... steeds vaker is het raak! Goal!!! Wat een energie geeft dat!! Alles valt op zijn plaats en iedereen juicht in stilte omdat hij of zij begrepen heeft of juist begrepen wordt. Wat een kostbare momenten als de communicatie tussen twee partijen verbeterd en de relatie daardoor groeit. Ik word er blij van. 

Doe mij deze vakantie dus maar flink wat potjes voetbal! 
En jij? Veel speelplezier deze zomer!      






















Communicatie Paspoort

Ik ga op reis en ik neem mee... Een paspoort. Voor iedereen is het paspoort of de ID-kaart in ieder geval onderdeel van de reisuitrusting. Het document helpt om aan douane, politie en de eigenaar van bijvoorbeeld een hotel te vertellen wie je bent. Handig! 
Een Communicatie Paspoort doet hetzelfde. Het wordt gemaakt samen met de gebruiker en is bedoeld om aan anderen te vertellen 'dit ben ik' wanneer dat door een communicatieve beperking niet of onvoldoende lukt met behulp van gesproken taal. Het is een handig document wat wordt vormgegeven op een manier die past bij de gebruiker. Dit betekent dat vooraf niet vast staat of er foto's, pictogrammen, tekeningen, tekst of zelfs videobeelden gebruikt worden. Alles is mogelijk om vast te leggen wie de belangrijkste mensen in het netwerk van de gebruiker zijn en welke relatie zij hebben. Belangrijk is wel dat er bij het maken van het paspoort toestemming is voor het gebruik van de foto's van deze personen. Je mag ze niet zomaar gebruiken in verband met het portretrecht en de wet op de privacy. Naast belangrijke personen wordt er in het paspoort aandacht besteed aan wat leuk is, wat niet fijn is om te doen, waar iemand woont en veld andere aspecten die belangrijk zijn in de ogen van de gebruiker. Ik heb gezien dat het van grote meerwaarde is voor de gebruiker en de nieuwe personen die hij/zij ontmoet. Het geeft een handvat, een heel aantal antwoorden. De gebruiker kan er zijn antwoorden mee ondersteunen richting zijn communicatiepartner waardoor dezelfde op hun beurt meer begrijpen van decommunicatieve signalen van de gebruiker... Mits deze natuurlijk ook beschreven staan! Het is heel belangrijk om de 'taal' van de gebruiker te beschrijven. Net als een gewoon paspoort waarin de weergave over identiteit en het land veel informatie geeft over welke taal de person vermoedelijk spreekt, kan het communicatie paspoort ook gebruikt worden om de omgeving te informeren over hoe de gebruiker het beste benaderd kan worden en welke antwoorden/reactie verwacht moet worden. 

Een communicatie paspoort, misschien leuk om daar in deze vakantie eens aan te gaan werken samen met je client of kind?