Zeg niet 'het kan het niet', totdat je alles hebt gegeven om ervoor te zorgen dat het wel kan.

zondag 16 juni 2013

En nu? Een nieuw gilde, en ik wil uitgroeien tot meester!

Vrijdagmiddag vertrok ik na een ietwat stresvolle middag samen met een vriendin naar Biezenmortel voor een congres voor young professionals met de titel "En nu? Vernieuw je ambitie". 's Ochtends had ik namelijk nog gewerkt en 's middags wilde ik nog even de stad in. Bij de Beukhof zou namelijk ook een hot tub zijn om na een lange congresdag in te ontspannen... en ik had nog geen bikini. Gelukkig is alles goed gekomen en waren we ruim op tijd in Biezenmortel.

De lezing op vrijdagavond werd verzorgd door Yvonne Looye. Ze sprak over het leven van Koningin Ester en hoe dat voor ons een inspiratiebron kan zijn. Een jonge vrouw die door omstandigheden op een bijzondere plek kwam en daar invloed kon hebben op de loop van de geschiedenis. Ze bleef trouw aan haar waarden en principes, hoe spannend ook. En ze lapte sommige regels aan haar laars... om te gaan voor het goede. 

Zaterdag begon de dag met een lezing van Prof. dr. Stefan Paas. Hij gelooft niet zo in ambitie. "nou lekker dan op een congres over ambities" zou je denken. En... hoezo geen ambitie, de beste man is inmiddels geroemd als bijzondere denker door Elsevier en bijzonder hoogleraar aan de VU Amsterdam. Je zou kunnen denken dat het een plek is die hij geambieerd heeft. Niet dus. Zijn boodschap is helder. De toekomst is niet te plannen. Je weet niet wat er morgen op je pad komt en als je te veel op de toekomst gericht bent, vergeet je het hier en het nu. Investeer liever in je normen, waarden, je vrienden, familie, gezin en je werk op dit moment. Zorg dat je het goed doet, op dit moment. Hij vat zijn talk samen "Richt je niet op waar je wil zijn over 10 jaar, maar wie je wil zijn". Raak! 

Het middagprogramma bestond uit een ruim aanbod van workshops. Na lang wikken en wegen uit een lijst van 19 mogelijkheden besloot ik om eerst te gaan luisteren naar Annemarie de Groot-Bakker, "Kwetsbaarheid, durf jij het aan?" Geïnspireerd door de voor mij al bekende TED-talks van Brené Brown heeft zij met de 15 deelnemers nagedacht over de kracht van kwetsbaarheid en de drempels die we wellicht ervaren. Uiteindelijk is de conclusie dat mensen die kwetsbaar durven zijn en de waarheid durven te benoemen in het bijzijn van betrouwbare vrienden 'whole hearted' door het leven kunnen gaan. Een bekende conclusie die ik deel en zelf ook ervaar. Wat hebben we eraan om met elkaar de schijn op te houden en alleen maar te zeggen dat het goed gaat terwijl dat niet zo is? Wat brengt het ons om heel hard te roepen dat we iets wel willen en kunnen doen, terwijl we diep van binnen weten dat het eigenlijk heel moeilijk is en ontzettend veel offers zal gaan vragen om het voor elkaar te krijgen? Laten we eerlijk zijn tegen elkaar, en tegen onszelf. 


Als tweede uit de lijst van 19 koos ik voor de workshop van Bernard de Groot, de man van Annemarie. Al net zo bevlogen en enthousiast begon hij te vertellen aan de hand van het werk van een inspirator, Paul Donders. Op zijn beurt heeft Bernard mij geïnspireerd met een oud leermodel, het 'meesterschap' zoals dat binnen gildes gebruikt werd en heel soms nog wordt in West-Europa. Een gilde bestaat uit leerlingen, gezellen, reisgezellen en meesters. Een meester verstaat zijn/haar vak volledig en voordat de leerling zover is, wachten eerst vele jaren van klusjes opknappen, toekijken en al doende leren. Zodra de meester potentie in iemand ziet nodigt hij/zij deze leerling uit om gezel te worden en alles te leren wat hij/zij al geleerd heeft. En tot slot, als de gezel veel geleerd heeft van de meester gaat deze gezel voor 3 jaar en 1 dag op pad om van een andere meester te leren. 
Ik heb bedacht dat het tijd is voor het oprichten van het Gilde voor Ondersteunde Communicatie-specialisten. Het is een specifieke tak van sport  met een aantal internationale meesters, zoals Janice Light, Sarah Blackstone, Hans van Balkom en vele anderen. Communicatie is overal en er is kennis nodig vanuit vele aangrenzende 'velden' om de wereld van de Ondersteunde Communicatie-specialisten een stukje verder te brengen. Ondanks dat ik al veel geleerd heb, zijn er velen die meer weten dan ik. Ik wil van hen leren en mezelf verder bekwamen. Maandag ga ik verder met leren van mijn collega's en directeuren bij Stichting MiloNiet met als doel om de absolute top te bereiken, enkel met het doel mijn werk op dinsdag een beetje beter te doen en mijn cliënten en hun sociale netwerk nog beter te kunnen begeleiden. Wat er verderop in mijn leven gebeurt en waar ik over 10 jaar wil zijn kan ik volgens Prof. dr. Stefan Paas immers toch niet plannen. Weg met de ambitie en als gezel op weg naar meesterschap. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat je reactie achter of stel een vraag. Ik zal mijn best doen om te antwoorden.