Zeg niet 'het kan het niet', totdat je alles hebt gegeven om ervoor te zorgen dat het wel kan.

maandag 15 december 2014

Afstand is er om te overbruggen!


Het is lang geleden dat ik heb geschreven. Er is veel gebeurd in mijn leven sinds mijn laatste blog. Veel om over te schrijven, veel om uit te putten... en toch ben ik er niet aan toe gekomen om hier iets te delen. Het lukte niet om de afstand te overbruggen en de tijd te nemen om mijn gedachten aan het digitale papier toe te vertrouwen. Het woordje 'afstand' raakt me... 

Korte tijd geleden hoorde ik op de radio dat 40% van de Nederlanders tenminste 1 familielid heeft waarmee hij/zij geen contact meer heeft. De NOS wijdt er een kort artikeltje aan op hun website. Het is triest om te beseffen dat er zoveel afstand kan zijn tussen mensen, terwijl ze in hetzelfde land wonen. Mensen die waarschijnlijk ooit samen Kerst vierden, maar elkaars levensverhaal nu niet meer tot in detail kunnen vertellen.   

Korte tijd geleden werd ik door een post op Facebook herinnert aan het levensverhaal van Margreet. Margreet heb ik ontmoet toen ik nog in Arnhem bij Siza werkte. Ze heeft me geraakt met haar levensverhaal en levenslust. Ze heeft tijd nodig om het te vertellen, want praten gaat niet zo snel meer sinds ze Niet Aangeboren Hersenletsel heeft. Mensen die de tijd nemen om haar uit te laten praten ontdekken dat ze ondanks haar beperkingen nog steeds die ondernemende vrouw is, die ze was toen ze op reis ging en gewond raakte. Ze wil haar verhaal delen met velen en doet nu een poging de benodigde financiering bij elkaar te krijgen. Love to Live, ik hoop dat die film er komt! Er zal weer een afstand overbrugt zijn, en een levensverhaal bekend.

Wat veroorzaakt afstand tussen twee mensen die graag met elkaar willen communiceren? Zijn het de kilometers? Is het de tijd? Is er tegenwoordig eigenlijk nog wel sprake van een onoverbrugbare afstand? Waar een wil is, is een weg of methode om communicatie te laten slagen. Gisteren kon ik facetimen met een vriendin in Canada toen we op hetzelfde moment wakker waren en vandaag skypen met een vriendin in Zweden na een lange werkdag. Zonder moeite is het alsof we bij elkaar op de bank hangen met een heerlijke kop thee en chocoladekoekjes. De afstand wordt overbrugt en we delen een stukje van ons levensverhaal. We praten bij, lachen, delen frustratie en laten zien hoe ons nieuwe huis er uit ziet. 
Op een dag als vandaag is het internet echt mijn aller beste vriend! Zonder belemmeringen wenste ik een stoer klein meisje welterusten omdat alle devices zijn opgeladen, camera's heel zijn en de WiFi verbindingen sterk genoeg. De enige vertragende factor in het contact over een afstand van 1.400 Km (Utrecht (NL) - Stockholm (SE)) is... de vertaling van Engels naar Zweeds en van Zweeds naar Zweeds met een PODD-boek. Een PODD-boek is van de vele systemen waarmee ouders en kind de afstand van een communicatie belemmering overbruggen en ontzettend veel toevoegen aan elkaars levensverhaal.

Het stoere Zweedse meisje met haar PODD-boek.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat je reactie achter of stel een vraag. Ik zal mijn best doen om te antwoorden.