Zeg niet 'het kan het niet', totdat je alles hebt gegeven om ervoor te zorgen dat het wel kan.

vrijdag 10 mei 2013

Wat heb jij nodig om te groeien?

Iedereen kan leren en iedereen kan groeien. Ik ben er zeker van dat dit waar is. Kinderen, tieners, volwassenen en ouderen kunnen allemaal elke dag nieuwe dingen leren. De vraag is hoeveel geduld de omgeving heef om het hen te leren. Geven we mensen in onze omgeving wel de tijd om iets te leren en onder de knie te krijgen? Soms zullen we het meer dan eens moeten herhalen. We zullen het op verschillende manieren proberen uit te leggen en te laten zien hoe iets werkt. Essentieel is het geduld van de persoon die de ander wil helpen om te groeien.

Soms betekent dit dat we geloof en geduld in onszelf moeten hebben. De tieners die binnenkort eindexamen doen hebben geduld gehad en veel geleerd en zich voorbereid op de dag waarvan ze al lang weten dat die gaat komen. Velen van ons hebben dromen om iets bij te dragen en geven onszelf tijd om te leren. We volgen cursussen en nemen de tijd om het te leren. Zeg nu zelf, zonder het vertrouwen dat we het zullen leren beginnen we toch niet aan om iets te gaan leren en te groeien?

Ben je ouder van een kind of tiener, partner van een volwassene of kind van een oudere en wil je hem of haar wat leren? Heb vertrouwen dat hij/zij er uiteindelijk wel zal komen, als je maar geduld hebt en de kleine tussenstapjes waardeert al grote mijlpalen. Zevenmijlsstappen zijn vanuit het perspectief van sommigen onder ons nu eenmaal heel klein. Toch zijn het stapjes! En elke stap, elke vorm van groei mag gevierd worden. Ik ben blij dat ik daar vandaag aan herinnert wordt door de tekst in de app van Stephen R. Covey.

Met wie ga jij vandaag geduld hebben en hem/haar de kans geven om te groeien?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat je reactie achter of stel een vraag. Ik zal mijn best doen om te antwoorden.